Sunday 9 October 2016

Βασικά Tips για το Google Analytics | SEO Dominator

5 απλές συμβουλές για πλήρη αξιοποίηση του Google Analytics

Ο λογαριασμός σας στο Google Analytics θα πρέπει να είναι ένα πολύ ακριβές εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων από τη ιστοσελίδα σας και την ανάλυση τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα άλλωστε, θα πάρετε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν απευθείας τις επιδόσεις σας στο διαδίκτυο. Τα μη ολοκληρωμένα ή τα ανακριβή δεδομένα, μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις με καταστροφικές συνέπειες για την επιχείρηση σας. Αν λοιπόν θέλετε να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις, το εργαλείο μετρήσεων σας θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί σωστά ανάλογα με τους στόχους σας και τις ανάγκες παρακολούθησης της ιστοσελίδας σας.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες και λειτουργίες του Google Analytics, ώστε να λαμβάνετε πάντα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες αλλά και ακριβείς μετρήσεις και δεδομένα.

analytics-graph1. Βεβαιωθείτε ότι ΟΛΟ το site σας παρακολουθείται

Οι οδηγίες χρήσης του Google Analytics κάνουν την ενσωμάτωση της παρακολούθησης (tracking) ενός site να φαίνεται πολύ απλή υπόθεση: “κάντε αντιγραφή και επικόλληση του κώδικα στις ιστοσελίδες σας». Τα “επαγγελματικά” ή εμπορικά sites όμως είναι πιο περίπλοκα από τα blogs ή τις σελίδες που διατηρεί ένας τυπικός χρήστης. Αν λοιπόν διαχειρίζεστε μια σύνθετη ιστοσελίδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρετε τον τομέα Audit του Google Analytics. Εκεί θα βρείτε πολλές λύσεις για την αυτόματους ελέγχους tags.

2. Επικεντρώστε τη προσοχή σας στους πιθανούς πελάτες

Μία ιστοσελίδα συνήθως έχει μία πολύ μεγάλη ποικιλία από επισκέπτες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όποιος επισκέπτεται μία ιστοσελίδα είναι απλός επισκέπτης. Εννοείται πως οι εργαζόμενοι και οι τεχνικοί μίας ιστοσελίδας την επισκέπτονται συχνά – πυκνά για να δουν αν δουλεύει σωστά. Οι “επισκέπτες” αυτοί μπορούν να “μπερδέψουν” τις μετρήσεις και τα δεδομένα σας. Αυτό μπορείτε όπως να το αποτρέψετε χρησιμοποιώντας φίλτρα που να αποκλείουν το εύρος των διευθύνσεων IP που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία σας και τους παρόχους υπηρεσιών σας, δηλαδή όσους ασχολούνται με το development και το management της.

Τα φίλτρα αυτά θα αυξήσουν πάρα πολύ την ακρίβεια των δεδομένων, ιδίως στις μικρές και μεσαίου μεγέθους ιστοσελίδες. Η διάκριση ανάμεσα σε κανονικούς πελάτες και εργαζόμενους είναι πολύ σημαντική καθώς όλες σας οι αποφάσεις και κινήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπειρίας του μέσου χρήστη και όχι των υπαλλήλων σας. Τα φίλτρα αυτά θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των στόχων σας και στην ολοκλήρωση τους.

3. Αφαιρέστε μοναδικές διευθύνσεις URL που δεν έχουν μοναδικό περιεχόμενο

Οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορούμε να μάθουμε από το Google Analytics είναι αυτές σχετικά με τα μοτίβα κατανάλωσης περιεχομένου και την πλοήγηση μεταξύ των σελίδων του site. Αυτές τις πληροφορίες θα τις βρείτε στην ενότητα Περιεχόμενο των αναφορών του Analytics. Ωστόσο, οι ιστοσελίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοναδικές παραμέτρους URL για την ίδια σελίδα του site. Το Google Analytics αντιλαμβάνεται δύο διευθύνσεις URL με μια διαφορετική παράμετρο σαν δύο ξεχωριστές σελίδες. Εάν το περιεχόμενό σας δεν είναι μοναδικό για αυτές τις παραμέτρους, φροντίστε να το αφαιρέσετε από τις αναφορές σας.

4. Αφαιρέστε τις διπλότυπες σελίδες

Το Google Analytics ξεχωρίζει ανάμεσα σε κεφαλαία και πεζά στις διευθύνσεις URL, αυτό σημαίνει ότι το example.com/HELLO και το example.com/hello θα αναγνωρίζονται ως δύο διαφορετικές σελίδες, δημιουργώντας έτσι διπλότυπα δεδομένα. Ωστόσο, για τον πελάτη, οι δύο αυτές σελίδες είναι ίδιες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε όλα τα URLs να είναι γραμμένα αποκλειστικά με πεζά (ή με κεφαλαία). Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό φίλτρο. Περισσότερα για το Analytics και την κατασκευή ιστοσελίδων , θα βρείτε εδώ: https://seodominator.org/web-design/

5. Μετρήστε όλες τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών σας

Δύο από τις πιο σημαντικές μετρήσεις του Analytics για το site σας είναι το ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce Rate) και ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στον ιστότοπο σας (Time on Site). Και οι δύο αυτές μετρήσεις επηρεάζονται από την τελευταία δράση (όχι τη τελευταία σελίδα) που κάνει ένας επισκέπτης στην ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα ας πούμε ότι ένας επισκέπτης προσγειώνεται σε μια σελίδα με ένα βίντεο Flash, το βλέπει όλο και στη συνέχεια φεύγει από το site. Αν δεν έχουν γίνει σωστές ρυθμίσεις στο Google Analytics, αυτός ο επισκέπτης θα καταχωρηθεί σαν να “αναπήδησε”, δηλαδή σαν να εγκατέλειψε ΑΜΕΣΩΣ το site σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το Flash απαιτεί ειδικό κώδικα tracking από το Analytics.

Εκτός από τα βίντεο Flash, το Analytics δεν παρακολουθεί χωρίς ανάλογες ρυθμίσεις και τις ενέργειες JavaScript και τα γεγονότα / δράσεις AJAX. Αν θέλετε να παρακολουθούνται όλα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Εικονικές Σελίδες: Αυτές θα φαίνονται στην υποενότητα Σελίδες της ενότητας Περιεχόμενο των αναφορών σας. Με αυτή την επιλογή, θα γίνονται στις εικονικές σελίδες όλες οι μετρήσεις που γίνονται και σε κανονικές σελίδες HTML
  • Παρακολούθηση συμβάντων: Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε ενέργειες που δεν θεωρούνται προβολή σελίδας, π.χ. το κλικ στο “PLAY” ενός video, η βαθμολόγηση ενός άρθρου, ή προσθήκη ενός προϊόντος στο καλάθι αγορών κλπ.
Facebooktwittergoogle_plus

The post Βασικά Tips για το Google Analytics | SEO Dominator appeared first on SEO Dominator.



from SEO Dominator https://seodominator.org/5-tips-for-google-analytics/

No comments:

Post a Comment