Monday 3 October 2016

Τι είναι το CDN Cloudflare; | SEO Dominator

Γνωρίζετε το Cloudfare? Μάθετε τα πάντα γι’ αυτό!

Αν έχετε ιστοσελίδα σήμερα ή σκέφτεστε να αποκτήσετε μία, σίγουρα θα έχετε ακούσει για το Cloudfare. Πόσοι όμως πραγματικά καταλαβαίνετε ή ξέρετε τι είναι, πώς δουλεύει και τι κάνει; Εδώ θα δούμε μία λεπτομερή παρουσίαση του, βασισμένη στα λεγόμενα του ίδιου του δημιουργού του, προκειμένου να αποκτήσετε μία όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτό.

Το Cloudflare έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη ασφάλεια σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Στην ουσία λειτουργεί σαν ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN), αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το εγκαταστήσετε και να το ρυθμίσετε απ’ ότι ένα τυπικό CDN.

single-server-vs-cdn

Για να εξηγήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημα, φανταστείτε ότι έχετε μια ιστοσελίδα (website.com) σε έναν διακομιστή (Server) με την ακόλουθη διεύθυνση IP (1.1.1.1).

Πριν την εγκατάσταση του Cloudflare, όταν κάποιος πληκτρολογούσε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας (website.com) στο πρόγραμμα περιήγησής του ή έκανε κλικ σε ένα link που παρέπεμπε στην ιστοσελίδα σας, το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο υπολογιστής του, θα ήταν να κάνει ένα ερώτημα στο σύστημα DNS για να λάβει τη διεύθυνση IP του server (1.1.1.1).

Οι δημιουργοί του Cloudflare εκμεταλλεύτηκαν αυτόν τον πολύ βασικό τρόπο λειτουργία του διαδικτύου για να το κάνουν πολύ εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση. Αντί να χρειάζεται να προσθέσετε hardware, να εγκαταστήσετε λογισμικό ή να αλλάξετε τον κώδικα του site σας, μπορείτε απλά να ορίσετε δύο διακομιστές ονομάτων Cloudflare ως έγκυρους για το domain σας (π.χ., bob.ns.cloudflare.com / sara.ns.cloudflare.com). Αυτήν την αλλαγή μπορείτε να τη κάνετε εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια του καταχωρητή από τον οποίο αγοράσατε το domain σας (π.χ., GoDaddy, η Network Solutions, Register.com, κλπ).

cloudflareΣημειώστε ότι ο ορισμός του Cloudflare ως έγκυρου name server για το domain σας δεν αλλάζει τίποτα στο όλο οικοσύστημα της ιστοσελίδας σας. Ο καταχωρητής σας παραμένει ο καταχωρητής σας. Ο πάροχος φιλοξενίας (host) σας παραμένει ο πάροχος φιλοξενίας σας. Επειδή ομως το Cloudfare θα είναι πλέον ο έγκυρος name server σας, οι άνθρωποι του θα αναλάβουν τον καθαρισμό του site και την επιτάχυνση του traffic σας.

Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μίας προηγμένης τεχνολογίας δρομολόγησης δικτύου (routing technology) που ονομάζεται Anycast, και κάποιων άλλων κόλπων με τα οποία το Cloudfare δρομολογεί τις αρχικές αναζητήσεις DNS για το domain σας (website.com) προς το κέντρο δεδομένων του που βρίσκεται πλησιέστερα στην γεωγραφική τοποθεσία του επισκέπτη. Αυτή τη στιγμή το Cloudfare έχει 23 κέντρα δεδομένων (Amsterdam NL, Ashburn VA, Atlanta GA, Chicago IL, Dallas TX, Frankfurt DE, Hong Kong HK, London UK, Los Angeles CA, Miami FL, Newark NJ, Paris FR, Prague CZ, San Jose CA, Seattle WA, Seoul KR, Singapore SG, Stockholm SE, Sydney AU, Tokyp JP, Toronto CA, Vienna AT, Warsaw PL) με συστοιχίες servers σε κάθε μία από αυτές. Το κέντρο δεδομένων που λαμβάνει την αίτηση από τον υπολογιστή του επισκέπτη, επιστρέφει μια απάντηση με τη μορφή μιας διεύθυνσης IP (99.99.99.99), η οποία κατευθύνει τα επόμενα αιτήματα του επισκέπτη για το καλύτερο κέντρο δεδομένων για αυτόν.

Αφού το πρόγραμμα περιήγησης του επισκέπτη έχει κάνει την αρχική αναζήτηση DNS, αρχίζει την υποβολή αιτήσεων για την ανάκτηση του πραγματικού περιεχόμενου της ιστοσελίδας. Τα αιτήματα αυτά κατευθύνονται στην IP διεύθυνση που επέστρεψε από την αναζήτηση DNS. Χωρίς το Cloudflare, αυτή θ α ήταν 1.1.1.1, με το Cloudflare ως επίσημο διακομιστή όμως, η διεύθυνση αυτή θα είναι 99.99.99.99 (ή κάποια άλλη διεύθυνση, ανάλογα με το ποιο κέντρο δεδομένων Cloudflare είναι πιο κοντά στον χρήστη). Οι πρώτης γραμμής servers Cloudflare σε αυτή τη διεύθυνση IP θα λάβουν το αίτημα και θα το αναλύσουν. Το πρώτο πράγμα που θα γίνει σε αυτήν την ανάλυση, θα είναι να γίνει ένας έλεγχος για να εξακριβωθεί αν ο εν λόγω επισκέπτης είναι “κακόβουλος”, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης IP του, τους πόρους που ζητά, τα δεδομένα που αποστέλλει, το πόσο συχνά κάνει τέτοια συστήματα κ.λ.π.

Αν ο εν λόγω επισκέπτης δεν είναι απειλή, τότε οι servers πρώτης γραμμής θα ελέγξουν αν αυτό που ψάχνει βρίσκεται στην τοπική μνήμη cache. Το Cloudflare κάνει cache κατά κανόνα μόνο στα στατικά μέρη ενός site. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιούργησε cache για πράγματα όπως εικόνες, CSS και Javascript. Οι άνθρωποι του Cloudfare είναι πολύ συντηρητικοί με το caching τους, γιατί δε θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη κατασκευή δυναμικών ιστοσελίδων, γι’ αυτό και συνήθως δεν κάνουν cache σε κώδικα HTML. Η εν λόγω μνήμη cache ανανεώνεται σχετικά συχνά, ώστε οι επισκέπτες να αποκτούν πρόσβαση στην πιο πρόσφατη εκδοχή του περιεχομένου του site. Το γεγονός ότι δεν κάνουν cache στα πάντα δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς το 50% των πόρων μίας ιστοσελίδας μπορεί να μπει σε κάποια cache.

Το caching, σε συνδυασμό με το φόρτωμα της ιστοσελίδας από τον πιο κοντικό server στον επισκέπτη, κάνει τη φόρτωση των ιστοσελίδων εξαιρετικά γρήγορο και το καθιστά απαραίτητο για οποιαδήποτε ιστοσελίδα.

Facebooktwittergoogle_plus

The post Τι είναι το CDN Cloudflare; | SEO Dominator appeared first on SEO Dominator.



from SEO Dominator https://seodominator.org/ti-einai-to-cloudflare/

No comments:

Post a Comment