Tuesday 25 October 2016

Τι να κάνετε αν σας χακάρουν την Ιστοσελίδα | SEO Dominator

Hacking ιστοσελίδας: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τον πανικό!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που να καταλάβετε ότι κάποιος έχει χακάρει την ιστοσελίδα σας. Πολύ συχνά τα θύματα ανοίγουν το site τους κει βλέπουν ότι κάποιος χάκερ την έχει παραμορφώσει. Μπορεί λοιπόν να ξυπνήσετε ένα πρωί και το homepage σας και άλλες σελίδες του site σας να έχουν αντικατασταθεί από μια νέα σελίδα που στη καλύτερη περίπτωση θα λέει μόνο “Hacked από Nesta”. Μπορεί ακόμη και να πληκτρολογήσετε το URL της ιστοσελίδας σας και να καταλήξετε σε κάποια “αμφιβόλου φήμης και ηθικής” ιστοσελίδα…

Ωστόσο, οι hackers μπορεί και να προσπαθήσουν να καλύψουν τα ίχνη τους, έτσι ώστε να μην καταλάβει ούτε ο ιδιοκτήτης του, ούτε οι επισκέπτες ότι έχει χακαριστεί, έτσι ώστε να κάνουν τη βρομοδουλειά τους ανενόχλητοι. Αν έχετε site στο οποίο συλλέγετε προσωπικά δεδομένα επισκεπτών (9), θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας 14 για ύποπτες κινήσεις και πιθανά χακαρίσματα. Ας δούμε λίγο μερικές σημαντικές ενδείξεις χακαρίσματος:

  • Η ιστοσελίδα σας έχει παραμορφωθεί.
  • Η ιστοσελίδα σας ανακατευθύνει εσάς και τους επισκέπτες σας σε πορνό site ή site που πουλάνε αμφιβόλου προελεύσεως φαρμακευτικά προϊόντα.
  • Το Google ή το Bing σας προβάλουν σελίδα που λέει ότι ο ιστότοπός σας έχει παραβιαστεί όταν προσπαθείτε να τον προβάλλετε.
  • Το πρόγραμμα περιήγησης στο Web σας προειδοποιεί ότι το site σας μπορεί να έχει τεθεί σε κίνδυνο και “αρνείται” να το φορτώσει.
  • Παρατηρείτε περίεργα στοιχεία traffic στο weblog σας, όπως ας πούμε αφύσικα μεγάλη αύξηση στο traffic από “παράξενες” ξένες χώρες.

hacker

Πώς μπορεί να πέσετε θύματα hacking

  • Υπάρχουν πολλοί, πολλοί τρόποι για χακαριστεί μια ιστοσελίδα. Ας δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς τρόπους με τους οποίους οι hackers μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της ιστοσελίδας σας:
  • “Μαντεύουν” τον κωδικό πρόσβασής σας (ειδικά αν αυτός είναι “123456” ή “Password”).
  • Χρησιμοποιώντας malware στον υπολογιστή σας για να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας.
  • Εκμεταλλεύονται κάποιο κενό ασφαλείας σε κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε.
  • Χακάρουν κάποιο site που βρίσκεται στον ίδιο κοινόχρηστο διακομιστή με αυτόν του site σας.

Μόλις καταλάβατε ότι σας χακάρανε! Τι πρέπει να κάνετε; Ας δούμε 5 Κρίσιμα βήματα

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Πρώτα απ ‘όλα, μείνετε ήρεμοι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μπορέσετε να ανακτήσετε το site σας.

2. Καλέστε την ομάδα τεχνικής υποστήριξης σας

Εάν δεν έχετε την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσετε το hacking, τότε θα πρέπει αμέσως να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία του είδους. Αυτός καλό θα ήταν να μην έχει μόνο την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά να είναι εξοικειωμένος με το site σας και τη δομή του. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να είναι ο web developer σας ή η ομάδα υποστήριξης του host σας.
Προσοχή, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων ειδικεύονται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία ιστοσελίδων και δεν ξέρουν πολλά από προγραμματισμό, οπότε και δεν είναι οι κατάλληλοι να φέρουν εις πέρας μία δύσκολη αποστολή σαν κι αυτή.
Επίσης, πολλοί hosts δεν θα αναλάβουν να “καθαρίσουν” οι ίδιοι τη σελίδα σας, αλλά θα σας πουν ακριβώς τι να κάνετε για να ανακτήσετε τον έλεγχο της.hacked

3. Συλλέξτε όλες τις οδηγίες που θα χρειαστεί η ομάδα υποστήριξης σας

Το άτομο που θα κληθεί να σας βοηθήσει με το χακάρισμα σας, θα χρειαστεί πρόσβαση στα παρακάτω:

  • CMS Login: Θα πρέπει να μπορεί να μπει στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου σας και μάλιστα σαν διαχειριστής (admin) ή super admin.
  • Hosting Login: Θα πρέπει να μπορεί να μπει στον πίνακα ελέγχου του hosting σας και να αποκτήσει πρόσβαση στα web logs και τα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων σας. Εδώ να πούμε ότι καλό είναι να επιλέξετε μία εταιρεία φιλοξενίας που να παρέχει web logs. Κάποιες εταιρείες δεν τα παρέχουν καθόλου ή τα ενεργοποιούν μόνο κατόπιν δικού σας αιτήματος.
  • Διαπιστευτήρια πρόσβασης FTP / sFTP: Αυτά περιλαμβάνουν το όνομα host, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.
  • Αντίγραφα ασφαλείας: Τυχόν αντίγραφα ασφαλείας που μπορεί να έχετε.

Καλό θα είναι να έχετε αυτές τις πληροφορίες έτοιμες και σε κάποια ασφαλή τοποθεσία, έτσι ώστε να μπορέσετε να τις χρησιμοποιήσετε άνετα εν ώρα ανάγκης.

4. Κατεβάστε την ιστοσελίδα σας από το internet

Θα πρέπει να κατεβάσετε το site σας όσο το “μελετούν” και το επιδιορθώνουν οι ειδικοί. Ο πίνακας ελέγχου του hosting σας πιθανότατα σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αν δεν σας τη δίνει, μπορείτε να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης το κύριο κατάλογο της ιστοσελίδα σας έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν οι επισκέπτες σας όσο την επισκευάζετε.

5. Ελέγξτε τον Υπολογιστή σας για ιούς και κακόβουλο λογισμικό

antivirus

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε τον υπολογιστή σας και γενικά όσους υπολογιστές χρησιμοποιείτε για το site σας με ένα καλό λογισμικό anti-virus σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, spyware, Trojans, κ.λπ. Εννοείται ότι το anti-virus σας θα πρέπει να ενημερωθεί στη πιο πρόσφατη έκδοση του πριν να ελέγξετε τον υπολογιστή σας.

Facebooktwittergoogle_plus

The post Τι να κάνετε αν σας χακάρουν την Ιστοσελίδα | SEO Dominator appeared first on SEO Dominator.



from SEO Dominator https://seodominator.org/website-hacking-security/

No comments:

Post a Comment