Thursday 10 November 2016

Donation στην Ιστοσελίδα σας | SEO Dominator

Είναι τα donations στο blog σου η απάντηση για τον βιοπορισμό σου;

Πριν από μερικά χρόνια ορισμένοι bloggers αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα από το blog τους, ζητώντας από τους επισκέπτες τους να τους κάνουν δωρεές, προαιρετικά πάντα. Στην αρχή αυτό γινόταν απλά με μία σχετική παράκληση ή call to action (“αν σας άρεσε το post μου και θέλετε να κάνω κι’ άλλα, αφήστε μου ένα φιλοδώρημα”) στο τέλος κάθε post κι ένα link για έναν τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό στο PayPal. Αργότερα ο αριθμός των ατόμων που αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη τύχη τους με τις δωρεές αυξήθηκε με αποτέλεσμα η όλη φάση να γίνει mainstream και το PayPal και άλλα sites να βγάλουν ειδικά plugins και “κουμπιά” που επέτρεπαν τις άμεσες κι εύκολες δωρεές.

Εννοείται ότι η προοπτική του να “βγάζεις το ψωμί” σου κάνοντας κάτι που αγαπάς ή στην ουσία με το χόμπι σου, είναι κάτι που εξιτάρει πολύ κόσμο. Για πολλούς, ίσως να είναι και το μεγαλύτερο όνειρο τους! Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότεροι bloggers θέλουν να δοκιμάσουν τα προς το ζην αποκλειστικά και μόνο με τη κατασκευή ιστοσελίδας και τα έσοδα της, τα οποία θα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές των πελατών τους. Είναι όμως καλή ιδέα μια τέτοια κίνηση; Πότε πρέπει να τη δοκιμάσει κανείς;

Είναι αποδοτικό αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο;

money-man

Η απάντηση εδώ δεν μπορεί να είναι παρά ένα μεγάλο “εξαρτάται”. Υπάρχουν ορισμένοι τεράστιοι Bloggers και άλλοι internet celebrities πο

υ μπορούν να εξασφαλίζουν ΄να σχετικά αξιοπρεπές εισόδημα από τα donations τους. Πρόκειται όμως για άτομα με χιλιάδες κι εκατομμύρια followers και views. Όσο μεγαλύτερο και πιο πιστό είναι το fanbase σου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να

αποκτήσεις πολλές δωρεές, καθώς η τραγική αλήθεια είναι ότι το 99% των επισκεπτών σου, ούτε καν θα σκεφτεί να σου αφήσει δωρεά. Όσον αφορά τους μεγάλους bloggers, να πούμε ότι γενικά δεν επιβιώνουν μόνο από τα donations. Οι περισσότεροι έχουν κι έσοδα από αλλού, όπως Google ads και διάφορες χορηγίες, τα οποία αποφέρουν πιο μεγάλα και σταθερά εισοδήματα.

Αυτό που πρέπει να κρατήσετε από την παραπάνω παράγραφο, είναι ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι bloggers, δύσκολα θα κατάφερναν να επιβιώσουν μόνο με τα donation buttons των site τους. Ωστόσο, τα κουμπιά αυτά, μπορούν να αποτελέσουν μίας πρώτης τάξης πηγή έξτρα εισοδήματος! Με άλλα λόγια, αυτό που λέω είναι ότι το blog σας μπορεί να βγάλει λεφτά από δωρεές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρατήσετε τη δουλειά σας και να στραφείτε αποκλειστικά και μόνο σε αυτό για την επιβίωση σας.

Πότε είναι καλή ιδέα να βάλω donation button;

donateΜε βάση αυτά που είπαμε παραπάνω λοιπόν, αν δεν έχετε πολλούς αλλά και “πιστούς” follower και τεράστιο traffic (14), τότε σε καμία περίπτωση μη βάλετε donation button περιμένοντας να κολυμπάτε σύντομα στα λεφτά ή να βγάζετε όσα ο Pewdipie. Εννοείται ότι αν θέλετε να βάλετε ένα για να τσιμπήσετε μερικές δωρεές από γενναιόδωρους επισκέπτες, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά να έχετε χαμηλές προσδοκίες και να μην απογοητευθείτε αν δεν λαμβάνετε και πολλές δωρεές, στην αρχή τουλάχιστον.

Τι να κάνω για να έχω περισσότερες δωρεές;

Μία απλή και πρακτική συμβουλή είναι να βάλεις το κουμπί σε ένα εμφανές σημείο. Επίσης, καλό είναι να μην αναφέρεις συνέχεια τις δωρεές στα διάφορα μέρη του site του. Το κουμπί από μόνο του αρκεί. Δεν πρέπει να νομίζει ο κόσμος ότι είσαι ζήτουλας!

donate-pleaseΜία άλλη καλή συμβουλή, είναι το να μην έχεις άλλες πηγές εσόδων, όπως Google ads ας πούμε, σε σελίδες που έχουν κουμπί δωρεάς. Αυτό μπορεί να κάνει κάποιους επισκέπτες που σκέφτονταν να κάνουν δωρεά να αλλάξουν γνώμη, καθώς θα πιστεύουν ότι το site έχει ήδη μία κάποια σταθερή πηγή εισοδήματος. Με άλλα λόγια, θα χάσεις τα έσοδα και από τα κλικ των διαφημίσεων και τις δωρεές!

Πέρα όμως από αυτές τις απλές και πιο πρακτικές συμβουλές, η καλύτερη συμβουλή είναι μία και πάρα πολύ απλή μάλιστα: να προσφέρεις κάτι στους αναγνώστες σου που να τους κάνει να θέλουν να σου δώσουν “φιλοδώρημα”! Με απλά λόγια, φρόντιζε ώστε το περιεχόμενο του site σου να είναι πάντα προσεγμένο και ωραίο και να προσφέρει πάντα κάποια αξία στον αναγνώστη. Αν τους δώσεις κάτι που να τους αρέσει, τότε σίγουρα θα σε ανταμείψουν, όσοι μπορούν. Προσοχή όμως να μην δώσεις την ιδέα ότι γράφεις μόνο για τις δωρεές! Σε κανέναν δεν αρέσει να τον βλέπουν σαν πορτοφόλι, ακόμη και αν ο άλλος του προσφέρει κάτι στην ουσία δωρεάν.

Εν κατακλείδι, το donation button είναι μία καλή ιδέα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τον βιοπορισμό σας.

Facebooktwittergoogle_plus

The post Donation στην Ιστοσελίδα σας | SEO Dominator appeared first on SEO Dominator.



from SEO Dominator https://seodominator.org/donation-kai-istoselides/

No comments:

Post a Comment